Nieuws/Binnenland
1010665
Binnenland

Hackende haatclubs naar Sotsji

Een golf cyberaanvallen bedreigt de 22ste Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji, vreest internetsecuritybedrijf McAfee. Volgens de Nederlandse McAfee-topman Wim van Campen werken de Olympische Spelen als een magneet op politiek en religieus gemotiveerde hacktivisten, cyberciminelen en hackende jihadgroepen. „Hun aanvallen zijn erop gericht de digitale infrastructuur van en rond de Spelen plat te leggen.” Gevreesd wordt voor aanvallen op het elektriciteitsnetwerk, zoals ook gebeurde tijdens de Olympische Spelen in Londen.

McAfee heeft op verzoek van De Telegraaf de cyberdreigingen tijdens de winterspelen gedetailleerd in kaart gebracht. Eerdere Olympische Spelen blijken ternauwernood ontsnapt aan een digitale catastrofe. „Dat de cyberdreiging in Sotsji reëel is, blijkt uit ervaringen tijdens eerdere Olympische Spelen. Na de spelen in Beijing in 2008 werd bekend dat er 12 miljoen cybersecurity-incidenten waren geweest. Na afloop van de Olympische Spelen in Londen in 2012 maakte de chef van het Olympic Cyber Security, Oliver Hoare, bekend dat er een zeer concrete dreiging was om tijdens de openingsceremonie het elektriciteitsnetwerk rond het Olympisch stadion aan te vallen. Ook bleek dat het computernetwerk van de Spelen dagelijks aangevallen werd door hacktivisten”, aldus topman Van Campen van McAfee.

British Telecom onthulde na de Spelen in Londen dat de website van de organisatie gedurende twee weken meer dan 212 miljoen keer was aangevallen. De site was tijdens de spelen ’s werelds meest populaire site met pieken tot bijna honderdduizend views per seconde.

Stroomnet doelwit

Juist doordat de fysieke beveiliging in Sotsji extreem strikt is, voorspelt Van Campen dat „cyberaanvallen een aantrekkelijk alternatief” vormen. „Zo zullen ongetwijfeld grootschalige DDoS-aanvallen worden ingezet om de officiële informatiesystemen van de Spelen onbereikbaar te maken door websites en systemen te overbelasten. Ook zullen hackers proberen toegang te krijgen tot websites, blogs, etc. om hun boodschap te verkondigen. Dat zagen we enkele dagen geleden toen Microsoft-blogs werden overgenomen door het zogeheten ’Syrian Electronic Army’. Een ander potentieel doelwit is, net als in Londen, het stroomnet. Het is denkbaar dat fysieke beveiligingssystemen, zoals toegangspoortjes met pasjes, worden gehackt.”

In Londen moest een handmatig systeem, met technici op strategische plaatsen, worden aangelegd om te garanderen dat het stroomnetwerk overeind zou blijven onder de golf cyberaanvallen. „We konden in 30 seconden de stroom herstellen als het misging, maar zelfs dat zou catastrofaal zijn geweest voor onze reputatie”, aldus Hoare. Naast de politiek en religieus gemotiveerde activisten zullen ook ’gewone’ cybercriminelen de Spelen misbruiken.

McAfee waarschuwt voor foto’s van bekende sporters die worden verspreid, die computers besmetten met zogeheten ’malware’, programmatjes die bijvoorbeeld inloggegevens stelen. „Cybercriminelen zullen de ’celebrity-status’ misbruiken van bekende sporters zoals Sven Kramer, Ireen Wüst, Nicolien Sauerbreij om sportliefhebbers te verleiden om foto’s of links aan te klikken die verwijzen naar malware.” Ook zullen advertenties worden misbruikt voor het verspreiden van malware.

Intense oorlog

Andere securitypartijen wijzen op de dreiging vanuit de hoek van jihadistische hackers, die in het verleden succesvol waren in het platleggen van Amerikaanse banken als Bank of America, Wells Fargo en PNC. Tsjetsjeense rebellen hebben een cybertak onder de naam ’Electronic Army of the Caucasus Emirate’. Op YouTube zijn filmpjes gepost waarin deze cyberjihadisten waarschuwen voor een „intense oorlog” tegen Rusland: „Je zal boeten voor het organiseren van de Olympische Spelen op het land van onze voorvaderen.”

Bij de Olympische Spelen in Athene (2004) en Sydney (2000) speelde deze cyberproblematiek veel minder. „Die Spelen waren politiek minder beladen. Na Athene heeft het écht een vlucht genomen. De reputatieschade is enorm als hackers slagen. Ter wereld is er qua media-aandacht niets groters dan de Olympische Spelen of het WK voetbal