Nieuws/Binnenland
1010669
Binnenland

’Bankier slaapt doorgaans beter dan de gewone man’

Uitslag Stelling: Vertrouwen ver weg

De Nederlandse banken en hun toezichthouders zijn voor geen cent te vertrouwen, vindt u. En de goede voornemens van minister Dijsselbloem, noch de overgang van het toezicht naar de Europese Centrale Bank, kan die schade herstellen. De deelnemers aan de Stelling van de Dag onderschrijven massaal de conclusie van de commissie die de ondergang van SNS Reaal onderzocht: ons bankentoezicht faalt.

Slechts enkele tientallen van de bijna drieduizend respondenten denken dat SNS Reaal ook ten onder was gegaan als het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank wél op hun qui-vive waren geweest. De rest maakt de toezichthouders grote verwijten. „De heren bankiers en het ministerie houden elkaar uit de wind. En als ze geld tekortkomen, kloppen ze toch weer bij de gewone man aan”, weet een respondent. „Gevolg: een bankier zal goed slapen, terwijl de arbeider wakker ligt.”

En wakker ligt u. De nationalisatie van SNS Reaal, volgende week precies een jaar geleden, brengt bij veel respondenten herinneringen boven aan de debacles rondom Dirk Scheringa’s DSB, Icesave, ABN Amro en, meer recent, het aan het licht komen van de Liborfraude bij de Rabobank. Bij liefst 93 procent van de deelnemers is het vertrouwen in het ministerie en de centrale bank volledig weg.

„Slap en in dienst van de hoge heren”, oordeelt een deelnemer over de toezichthouders. „Icesave was te voorzien, bij SNS is niets gedaan. Liborfraude: DNB was nergens.” Iemand anders constateert: „Bijna alle banken zijn failliet of staatsbank. En zo’n ’flutbankje’ als DSB kon of wilde men niet redden.” Meerdere deelnemers bestempelen de relatie tussen banken en toezicht als ’ouwe-jongens-krentenbrood’. „Ze zorgen wel erg goed voor elkaar”, zo verwoordt iemand de gevoelens van velen.

Wat u ook slapeloze nachten bezorgt, is de veiligheid van uw spaargeld. Bijna zes op de tien menen dat de honderden miljarden die wij de banken hebben toevertrouwd, daar niet in goede handen zijn. „Mijn banksaldo is nul (0)”, meldt een respondent. „Van mijn spaargeld koop ik antiek of onroerend goed. Bankiers zijn sinds de vijftiende eeuw, toen de familie De’ Medici ermee begon, al tuig van de richel. En het toezicht is geen haar beter, want dat zijn ook bankiers.” En iemand anders zegt: „Het verbaast me nog steeds enorm dat mensen geld op de bank durven te zetten.” Ook de groep die er nog wel een spaarrekening op nahoudt, is nauwelijks tevreden: „Zinloos met de huidige rente”, is het commentaar.

Europa

Waar de Nederlandse toezichthouders falen, zijn het misschien de Europese waakhonden is voor meer stabiliteit en vertrouwen kunnen zorgen. Vanaf november neemt de Europese Centrale Bank het toezicht op de financiële sector over van De Nederlandsche Bank. In aanloop daarop ondergaan alle 124 Europese grootbanken een stresstest.

Over de vraag of de Nederlandse banken voor die test gaan slagen, zijn de respondenten zeer verdeeld. En al zouden de banken slagen, dan is dat nog geen garantie dat de sector deugt, meent u. „De bankenlobby is zo sterk, de criteria worden zo aangepast dat de banken wel zullen slagen.”, geeft iemand aan. „De slager keurt zijn eigen vlees”, vat een ander de stresstest samen.

Is Europa de oplossing? Nee, zeggen acht op de tien deelnemers. „Sinds het versterken van dat vervloekte ’Europa’ is alles een enorme chaos geworden waarin weinig zaken nog goed functioneren”, laat iemand weten. Eén deelnemer stelt een radicalere oplossing voor. „Alle graaiende managers ontslaan en nooit meer aannemen.” Om daar direct aan toe te voegen: „Maar vanwege vriendjespolitiek zal dat wel nooit gebeuren. We hebben een zware weg te gaan.”