Nieuws/Buitenland
1010674
Buitenland

Chinees krijgt doodstraf voor moord op arts

Een 33-jarige Chinees heeft maandag de doodstraf gekregen omdat hij vorig jaar een arts heeft doodgestoken en twee anderen verwond. De man was gefrustreerd omdat hij klachten had na een operatie. Het ziekenhuis hield echter vol dat de operatie was geslaagd, vertelde zijn zus het staatspersbureau Xinhua. „Hij had het gevoel dat de dokters hem bedrogen.”

De man lijdt volgens zijn zus bovendien aan een waanstoornis. De rechtbank zag daarin geen verzachtende omstandigheden en verklaarde de beklaagde toerekeningsvatbaar.

Na zijn operatie had de man last van ademhalingsproblemen. Hij ging op zoek naar de kno-arts die hem had behandeld. Toen hij die niet kon vinden, viel hij andere artsen in het ziekenhuis aan.

De zaak heeft in China geleid tot meer aandacht voor problemen in de medische sector. Ziekenhuizen zijn vaak te vol en artsen verdienen relatief weinig. Dat laatste werkt corruptie in de hand: veel artsen zouden bijvoorbeeld bijverdienen door onnodige medicijnen voor te schrijven, met alle gevolgen van dien.

Geweldpleging komt ook vaker voor in de sector: in 2010, het laatste jaar waarover gegevens bekend zijn, werden ruim 17.000 gevallen van geweld tegen medische hulpverleners geregistreerd.