Nieuws/Binnenland
1010682
Binnenland

Scholieren voor rechter om examendiefstal

Konden de scholieren op het Ibn Ghaldoun in Rotterdam overzien dat de inbraak die ze pleegden grote maatschappelijke gevolgen zou hebben en zelfs een schadepost van ongeveer 100.000 euro zou opleveren? Deze vraag staat vanaf maandag centraal tijdens de rechtszaak in Rotterdam tegen 11 verdachten die zich moeten verantwoorden voor de examendiefstal in mei vorig jaar.

De rechter moet die vraag weliswaar in juridische zin nog beantwoorden, maar dat de zaak de maatschappij schokte, is een feit. Het werd de grootste examenfraudezaak in Nederland. Na politieonderzoek ging het uiteindelijk om de diefstal van 27 examens: 15 vwo-, tien havo en twee vmbo-examens.

Enkele verdachten zouden meerdere keren via het dakraam van de kluiskamer, waar de examens werden bewaard, hebben ingebroken. De toetsen zijn vermoedelijk gefotografeerd en daarna weer teruggelegd. De beelden van de examens werden waarschijnlijk via internet en usb-sticks verder verspreid.

De 11 verdachten, tussen de 16 en 21 jaar oud, worden verdacht van de inbraak of betrokkenheid daarbij, of het daarna verspreiden van de examens. Tijdens een voorbereidende zitting vorig jaar deden enkele advocaten van de verdachten de inbraak af als kattenkwaad of het bemachtigen van een 'spiekbriefje 3.0'.

De officier van justitie moet de rechter ervan te zien overtuigen dat de verdachten wisten wat de gevolgen van de inbraak zou kunnen zijn, ook omdat ze er langere tijd mee bezig waren. Het College voor Examens moest opnieuw een Frans examen laten maken, produceren en distribueren. Het college moet het precieze schadebedrag nog berekenen en zal het daarna op de veroordeelden verhalen.