Nieuws/Buitenland
1010690
Buitenland

Snowden is bang voor aanslag VS op zijn leven

De voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden (30) is bang dat er een aanslag op zijn leven wordt gepleegd door de Amerikaanse autoriteiten. Dat heeft hij zondag tijdens een tv-interview met de Duitse publieke omroep ARD gezegd.

„De vertegenwoordigers van de regering willen me dood hebben”, meent Snowden. Als bewijs voor zijn uitlatingen wees hij op een artikel op de webiste BuzzFeed. „Leden van het Pentagon hebben gezegd dat ze me een kogel door het hoofd willen jagen of me willen vergiftigen.”

Snowden zei voorts dat hij het niet erg waarschijnlijk acht dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de enige politicus in haar land is die afgeluisterd werd door de NSA. „Het lijkt me niet logisch dat degenen die haar afluisterden, niet tegelijkertijd haar adviseurs of andere ministers en regeringsvertegenwoordigers hebben afgeluisterd”, aldus Snowden, die ook claimde dat bedrijven het doelwit zijn van de inlichtingendienst, zelfs voor het vergaren van informatie die de nationale veiligheid niet bedreigt.

Snowden wordt gezocht door de VS vanwege zijn onthullingen rond de spionagepraktijken van de NSA. Hij vluchtte vorig jaar naar Hongkong en later naar Rusland, dat hem tijdelijk asiel verleent. In het tv-interview zei hij inmiddels geen documenten van de NSA meer in zijn bezit te hebben.