Nieuws/Binnenland
1011174
Binnenland

Kamervragen over toezicht jihadisten

De PVV heeft Kamervragen gesteld over het falend toezicht op jihadisten. De Telegraaf schreef vanochtend dat jihadisten erin zijn geslaagd naar Syrië te reizen, terwijl ze onder toezicht stonden van de Haagse reclassering.

De partij wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten hoeveel jihadisten die onder toezicht stonden naar het buitenland zijn gegaan. De PVV wil van Opstelten horen of hij het met de partij eens is dat de jihadisten bij terugkeer opgepakt moet worden.

Touwtje

Sjef van Gennip, directeur van de Reclassering Nederland, erkent de blamage. „Helaas kunnen we ze niet aan een touwtje houden. Als ze per se naar het buitenland willen, kunnen wij dat niet verhinderen. We hebben ze niet 24 uur per dag in het zicht. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat een rechter als bijzondere voorwaarde iemands paspoort afneemt. Maar dat moet wettelijk wel mogelijk worden gemaakt.”

Onder de vertrokken Haagse moslimjongeren bevinden zich twee jongemannen, die in de zomer van 2009 in Kenia al eens werden gearresteerd op verdenking van het reizen richting een jihadtrainingskamp in Somalië, zo bevestigen betrouwbare bronnen.

Gesneuveld

Verhalen gaan dat één van hen, afkomstig uit Scheveningen, inmiddels is gesneuveld in Syrië. De tweede Haagse Syrië-ganger vertrok tijdens de afgelopen kerstvakantie naar de oorlog, ondanks een wekelijkse begeleiding door de Haagse reclassering. De man werd in september vorig jaar voorwaardelijk in vrijheid gesteld, nadat hij vanaf maart 2013 met een enkelband om thuis in Den Haag had gezeten. Daarna moest hij zich wekelijks twee keer melden bij de reclassering. Reclasseringsdirecteur Van Gennip: „Toen hij twee keer niet verscheen, hebben we justitie ingelicht.”

Advocaat Bart Nooitgedagt van een van de recent vertrokken Hagenaars naar de Syrische oorlog, zegt: „Volgens de familie is deze jongen in het buitenland werkzaam in een ziekenhuis.”

Woedend

Betrokkenen zijn woedend dat de jongens konden vertrekken, terwijl reclassering en de geheime dienst AIVD hen in de gaten hielden. „De gemeenten zijn de regie kwijt en zitten met de handen in hun haar. We hebben veel zorgen over de toename van minderjarigen die radicaliseren”, aldus een Haagse betrokkene.

Tijdens een Kamerdebat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vorige week dat in Syrië „voor zover we weten” tien Nederlandse Jihadisten zijn gesneuveld de afgelopen jaren. Volgens de bewindsman zijn ongeveer 120 Nederlanders actief in Syrië.