Nieuws/Binnenland
1011350
Binnenland

Hilhorst blundert wéér

Opnieuw heeft de gemeente Amsterdam ernstig geblunderd. Niet alleen kregen Amsterdamse burgers onlangs onterecht een veel te hoge woonkostenbijdrage uitgekeerd die zij vervolgens moesten terugbetalen, ook hun privégegevens blijken online te zijn geplaatst.

Wethouder van Financiën Pieter Hilhorst (PvdA) lijkt zijn zaakjes nog altijd niet op orde te hebben. In een rapport van IT-specialist Atos over de megablunder werden de namen, IBAN-gegevens en overgemaakte bedragen naar bijstandsontvangers vermeld. In het document, waarop aan de voorzijde de tekst 'vertrouwelijk' is te lezen, waren enkele bestanden als voorbeeld toegevoegd. Website Retecool heeft een voorbeeld van zo'n bestand online gezet.

Pas toen D66-fractievoorzitter Jan Paternotte Hilhorst tijdens de gemeenteraad inlichtte over de fout, liet de wethouder het rapport verwijderen.

De gemeentelijke dienst belastingen van Amsterdam maakte in december een fout bij het overmaken van de jaarlijkse woonkostenbijdrage. Hierdoor kregen ruim 9000 minima duizenden euro's meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was. Even later blunderde de gemeente opnieuw. Nog altijd is zo'n vier miljoen euro spoorloos.