1011367
Nieuws

Centrale bank in paniek om vrije val van peso

Argentinië steekt stokje voor onlineshoppen

Argentijnen kunnen straks niet meer winkelen vanuit hun luie stoel. Wie bij internationale webwinkels Amazon of eBay producten bestelt, moet deze voortaan ophalen bij het douanekantoor en hier 50% belasting over betalen. Dit om te zorgen dat de dollar-reserves niet nog verder zakken, die nu op het laagste punt in zeven jaar tijd staan.

De maatregel is de nieuwste stap van presidente Cristina Fernández de Kirchner om ervoor te zorgen dat de buitenlandse reserves van het Zuid-Amerikaanse land niet verder dalen. Vorig jaar zakten die al 30% naar $30 miljard, het laagste peil sinds 2006. Eerder werd al bekend dat Argentijnen die in het buitenland een aankoop doen met een creditcard, hier 35% belasting over betalen.

Nu zijn ook de internetverkopen aan de beurt. Wie via een internationale site producten koopt, moet deze declareren. Om te zorgen dat dat ook daadwerkelijk gebeurt, worden de bestelde spullen niet meer aan huis bezorgd maar in een douanekantoor. Jaarlijks mogen Argentijnen voor maar $25 aan spullen in het buitenland kopen. Wie meer koopt, betaalt daar 50% belasting over.