Nieuws
1011869
Nieuws

Amazon wil verzenden voordat klanten bestellen

De Amerikaanse webwinkel Amazon.com denkt haar klanten zo goed te kennen dat het bedrijf pakketjes wil versturen nog vóór er een bestelling is gedaan.

Amazon wil de pakketten samenstellen op basis van verwachte aankopen van haar klanten. Om een zo goed mogelijke indicatie te krijgen van wat een klant vermoedelijk gaat bestellen wil de webgigant gebruikmaken van gegevens van voorgaande bestellingen, zoekopdrachten, verlanglijstjes, inhoud van winkelmandje, retourzendingen en hoe lang iemand met zijn cursor boven een product blijft hangen, zo meldt The Wall Street Journal.

De vooraf samengestelde pakketten moeten worden verstuurd naar een opslagruimte of vrachtwagen in buurt van de klant. Daar wacht het pakketje tot de klant zelf op het idee is gekomen de producten te bestellen.

Met dit  ‘anticiperend verzenden’ wil de Amazon de bezorgtijd verder verkorten. Dat is belangrijk, zo vindt Amazon, omdat een te lange tijd tussen bestellen en ontvangen een klant ervan kan weerhouden om het product online te bestellen. Andere manieren waar Amazon de verzendtijd mee wil verkorten zijn onder meer sameday-delivery en de bezorging op zondag. Ook onderzocht het bedrijf al de mogelijkheden van verzending per drone.

Wanneer Amazon wil beginnen met de anticiperende verzendmethode is nog niet bekend. De webgigant heeft vorige maand patent gekregen.