Nieuws/Binnenland
1011883699
Binnenland

Eerste en laatste tv-duel De Jonge en Omtzigt om leiding CDA

Den Haag - Kandidaten voor het CDA-leiderschap Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt troffen elkaar maandagavond live bij Op1 voor een eerste krachtmeting. Het was meteen ook de laatste keer dat vicepremier en het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt tegenover elkaar staan.

De Jonge kreeg de steun van veel CDA-kopstukken en leek het lijsttrekkerschap al zowat binnen te hebben, maar Omtzigt bood zoveel tegenstand dat een tweede ronde nodig was. Mocht Omtzigt winnen, dan wil hij minister Hoekstra (Financiën) naar voren schuiven als boegbeeld in het kabinet.

Baudet of Marijnissen

Een van de dilemma’s die de twee politici tijdens het debat voorgelegd kregen was of ze zouden kiezen voor een samenwerking met Thierry Baudet of Lilian Marijnissen.

Omtzigt koos voor Marijnissen, omdat hij bij het blootleggen van de toeslagenaffaire goed had samengewerkt met SP-Kamerlid Leijten „Ik ben niet zo van het uitsluiten. Maar ik zie hoe Baudet over het CDA gesproken heeft en daarmee is geen samenwerking mogelijk.”

De Jonge koos voor geen van beide, maar herhaalde zijn standpunt dat het CDA onder zijn leiding nooit met Forum voor Democratie zal samenwerking. „We hebben een aantal jaren geleden de ervaring met de PVV opgedaan. Eindeloos gedoe. Eindeloos gelazer. Moeten we niet meer doen.”

Migratie

Het eerste punt van het debat ging over migratie, ingebracht door De Jonge. „Migratie is iets dat ons overkomt en dat is onverstandig”, vindt de vicepremier. Hij vindt dat er jaarlijks een doelstelling moet komen voor het aantal arbeidsmigranten.

Omtzigt ziet nog steeds niet hoe migratie vanuit EU-landen strenger kan. „De Poolse regering is ook kritisch hoe wij Poolse migranten huisvesten, en soms hebben ze een punt.”

Voor de weeskinderen in Griekenland pleit De Jonge voor een gezamenlijk Europees asielbeleid. „Het is nu te veel ieder voor zich. Nederland kan dat niet in z’n eentje.” Omtzigt schaarde zich achter het kabinetsstandpunt dat de kinderen met financiële steun van Nederland in de regio moeten worden opgevangen. „Er is een duidelijke afspraak gemaakt om deze kinderen op te vangen op het Griekse vasteland. Ik zal er goed op toezien dat de afspraken ook nagekomen worden. Dat lijkt moeizaam te gaan.”

Onbetrouwbare overheid

Een ander punt waarover gesproken werd, was de betrouwbaarheid van de overheid en onder meer de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Daarmee buitte Omtzigt zijn positie als Kamerlid uit, terwijl minister De Jonge verantwoording moest afleggen voor het kabinetsbeleid. Omtzigt kon ook het kernpunt van zijn campagne naar voren brengen, dat de burger betere bescherming verdient tegen een vaak onbetrouwbare overheid. Volgens De Jonge ging de stelling dat ’de overheid’ in z’n geheel onbetrouwbaar is ver. „Bij de Belastingdienst kun je dat zeker zeggen. Maar de overheid is ook de vrouw achter het loket die we te weinig ruimte bieden om maatwerk te leveren.”

De digitale stembus sluit dinsdagmiddag om 12.00 uur. De uitslag wordt een dag later bekend.