Nieuws

Stuk chocolade tegen diabetes

Goed nieuws voor chocolade- en wijnliefhebbers. Nieuw onderzoek suggereert dat een hoge consumptie flavonoïden, gevonden in producten zoals chocolade, thee, bessen en wijn, kan helpen tegen diabetes type 2.

De studie is gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

Onderzoekers van Kings College in Londen en de Universiteit van East Anglia, zeggen dat hun onderzoek aantoont dat een hoge inname van deze stoffen via de voeding is gekoppeld aan verminderde insulineresistentie en een verbeterde glucoseregulatie.

Type 2 diabetes – de meest voorkomende vorm van diabetes – wordt veroorzaakt door deze insulineresistentie. Dit betekent dat het lichaam de insuline niet goed kan gebruiken, wat kan leiden tot abnormale bloedglucosewaarden.

Consumptie

Het onderzoeksteam analyseerde bijna 2000 vrouwelijke vrijwilligers tussen de 18 en 76 jaar, die allemaal een voedingsvragenlijst moesten invullen. Aan de hand hiervan werd hun totale flavonoïdeinname geschat.

Wat bleek? Vrouwen die veel van deze flavonoïden binnen kregen via producten als bessen, kruiden, rode druiven, chocolade en wijn, bleken duidelijk minder resistent voor de werking van insuline.Bovendien bleken deze vrouwen de minste kans te hebben op hart- en vaatziekten, obesitas en kanker. Deze ziekten worden vaak in verband gebracht met diabetes type 2.

Echter, zo benadrukken de onderzoekers, ze moeten nog wel eerst vaststellen hoeveel van deze stof er precies moet worden geconsumeerd om dit beschermende effect te bereiken.

Meer weten over diabetes? Bekijk ons Diabetesdossier.