Nieuws/Binnenland
1012441
Binnenland

Mens met depressie overlijdt eerder

Mensen met een depressie lopen een hoger risico te overlijden dan personen die daar geen last van hebben.

Dat schrijven onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in het American Journal of Psychiatry. De conclusie is gebaseerd op bijna driehonderd wetenschappelijke studies waarbij 1,8 miljoen mensen waren betrokken.

Van die 1,8 miljoen hadden bij een eerste meting 135.000 mensen last van een depressie. De kans om bij de tweede meting overleden te zijn was ongeveer 1,5 maal hoger bij de mensen die depressief waren dan bij mensen zonder een depressie.

Suïcide

Waardoor het komt dat mensen met depressie een verhoogd overlijdensrisico hebben is niet duidelijk. Suïcide komt bij hen wel vaker voor, maar het aantal suïcides is te klein om de verhoogde kans te verklaren. Waarschijnlijk heeft het ook te maken met het feit dat mensen met een depressie vaker roken, minder bewegen, ongezonder eten en meer alcohol drinken. Ook houden zij zich in regel minder goed aan voorgeschreven medicatie.

In eerdere studie toonden de onderzoekers aan dat als de invloed van depressies helemaal zou zijn weggenomen, het aantal overlijdens de komende periode met ongeveer 14 procent zou afnemen.