1012475
Binnenland

Proces kunstroof opnieuw voor de rechter

De rechter in Boekarest buigt zich dinsdag opnieuw over de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal van 16 oktober 2012. Van de zes verdachten die terechtstaan in de Roemeense hoofdstad, zijn er inmiddels twee veroordeeld. Het proces tegen de andere vier duurt nog voort. De enige van hen die nog voortvluchtig was, werd in december in Engeland opgepakt.

De Roemeense aanklagers wilden eigenlijk deze Adrian Procop dinsdag voor het eerst voor de rechter brengen, maar Groot-Brittannië nam nog geen besluit over het uitleveringsverzoek van Roemenië. Procop wordt gezien als het brein achter de roof van zeven waardevolle schilderijen van onder anderen Paul Gaguin, Henri Matisse, Claude Monet en Pablo Picasso. De doeken zijn nog steeds niet terecht.

De rechter wil nog getuigen horen, onder meer omdat de verklaringen van de verdachten tegenstrijdig zouden zijn. Het zou dinsdag vooral gaan om Alexandru Bitu en Petre Condrat. Bitu heeft bekend dat hij in Rotterdam de schilderijen heeft ingeladen en samen met Condrat heeft geprobeerd ze in Roemenië te verkopen. Een van de getuigen is de tante van een van de verdachten die de kunst zou hebben verstopt in haar huis.