Nieuws/Binnenland
1012487
Binnenland

'Bieb moet ontplooiing van het individu ondersteunen'

Bibliotheek gaat zich opnieuw uitvinden

Een boek halen met een stempel erin behoort al een tijdje tot het verleden, maar de opdracht van de bibliotheek zal nog veel meer veranderen. Anno 2025 is de bieb een instelling om „burgers te stimuleren en toerusten om te kunnen meedoen en bijdragen aan de moderne samenleving”.

Zo formuleert de commissie-Cohen het toekomstperspectief van de bibliotheek. Het rapport van de commissie wordt dinsdag in Den Haag aangeboden aan minister Jet Bussemaker van OCW.

De openbare bibliotheek zal veranderen van een plek om boeken, film en muziek te lenen in een instituut dat de ontplooiing van het individu ondersteunt. De bieb moet zichzelf opnieuw uitvinden, schrijft de commissie. De vergaande digitalisering van de samenleving, snelle maatschappelijke en economische veranderingen en een zich terugtrekkende overheid dwingen daartoe.

De commissie acht de voormalige boekenuitleen in de toekomst een vitale schakel in een maatschappij waarin kennis en innovatie vooraan staan. Naast de school is het de enige instelling die garandeert dat iedereen toegang heeft tot informatie en bronnen om zichzelf te ontwikkelen.

De bibliotheken zullen tevens veranderen in een sociaal-culturele rol marktplaats. Het gebouw wordt een dynamische ontmoetingsplaats voor mensen die een inspirerende, laagdrempelige plek en vooral ook niet-commerciële plek zoeken waar ze kennis en vaardigheden kunnen opdoen.

De commissie onder leiding van voormalig staatssecretaris en PvdA-leider Job Cohen verrichtte haar werk in opdracht van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB). Het directe doel is de discussie „over de maatschappelijk functie van de bibliotheken te verbreden”. Nog dit jaar gaat het SIOB met de bibliotheken zelf om de tafel om over de toekomst te praten.