Nieuws/Buitenland
1012503965
Buitenland

Zuid-Koreaanse ex-president 20 jaar de cel in na hoger beroep

De Zuid-Koreaanse ex-president Park Geun-hye.

De Zuid-Koreaanse ex-president Park Geun-hye.

SEOUL - De Zuid-Koreaanse ex-president Park Geun-hye is in hoger beroep veroordeeld tot een lagere gevangenisstraf van 20 jaar, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Park moest in 2017 aftreden als gevolg van een corruptieschandaal en werd eerder tot 30 jaar cel veroordeeld.

De Zuid-Koreaanse ex-president Park Geun-hye.

De Zuid-Koreaanse ex-president Park Geun-hye.

Het hooggerechtshof in de hoofdstad Seoul veroordeelde Park in hoger beroep tot 15 jaar omdat zij zich heeft laten omkopen en tot 5 jaar voor machtsmisbruik en overige aanklachten. Ook moet Park een boete van 18 miljard won (ongeveer 13,3 miljoen euro) betalen en verklaarde de rechter nog eens 3,5 miljard won verbeurd. De boete en het verbeurde bedrag vallen daarmee net als de celstraf lager uit.

"Door haar grondwettelijke plichten als president niet te vervullen en misdaden te plegen, heeft Park een crisis gecreëerd tijdens het uitvoeren van haar ambtelijke taken", zei de rechter. "Maar het hof houdt er rekening mee dat Park persoonlijk weinig profijt heeft gehad en politiek vrijwel bankroet is verklaard."

Conglomeraten onder druk gezet

Park kwam ten val nadat aan het licht was gekomen dat zij met handlangster Choi Soon-sil grote conglomeraten als Samsung en Lotte onder druk had gezet om 77,4 miljard won (ongeveer 58 miljoen euro) te doneren aan twee stichtingen in beheer van Choi. De lager uitgevallen gevangenisstraf komt ook doordat het hooggerechtshof haar heeft vrijgesproken van afpersing. Dat Park en Choi de conglomeraten onder druk zetten om geld te doneren, behelst geen afpersing, oordeelde de hoogste rechtbank van het land vorig jaar.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo