Nieuws/Binnenland
1012537
Binnenland

Meisje vervolgd wegens roepen 'kutturk'

Een meisje van Beroepsondersonderwijs aan Zee in Den Helder krijgt zeer waarschijnlijk een werkstraf opgelegd omdat ze in 2012 een medeleerling uitschold voor 'kutturk'.

Dit meldt het Noordhollands Dagblad. Na een klacht van de vader van de gediscrimineerde jongen oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat het meisje een werkstraf heeft verdiend en alsnog vervolgd moet worden.

De leerlingen raakten in het voorjaar van 2012 met elkaar in conflict nadat het meisje meerdere malen discriminerende opmerkingen had gemaakt. Op het moment dat ze 'Je moeder is een hoer' zei werd de jongen woedend en kwam het conflict tot een handgemeen. De jongen werd geschorst en van school gestuurd en kreeg daarnaast een werkstraf opgelegd van twintig uur. Het meisje moest een werkstuk over discriminatie maken en haar ouders werden op gesprek geroepen. Het hof is van mening dat de scholiere er te gemakkelijk vanaf gekomen is en ook een werkstraf heeft verdiend voor haar discriminerende opmerkingen.

De vader van de jongen, Omer Kumas, vindt het oneerlijk dat zijn zoon van school is gestuurd en het meisje niet en diende een klacht in bij het gerechtshof. "Na een incident wordt mijn zoon direct als gevaarlijk bestempeld. Dit terwijl hij nog nooit in aanraking is geweest met de politie en ook niet aggresief is", aldus zijn vader.

Volgens bestuursvoorzitter Chris van Meurs van Scholen aan Zee is de jongen betrokken geweest bij meerdere 'heftige geweldsdelicten' op school.