Nieuws/Binnenland
1012544512
Binnenland

’Ik heb bij mijn moeder geslapen’

Twee arrestaties na vondst explosief materiaal in flat Groningen

GRONINGEN - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft explosief materiaal gevonden in de woning van de flat aan de Wibenaheerd in Groningen waar vrijdagavond een explosie plaatsvond. De twee bewoners die daarbij lichtgewond raakten zijn aangehouden, aldus de politie. Nadat zaterdag de hele dag onderzoek werd gedaan in het getroffen flatgebouw, gaat het zondagmorgen door.

De stof wordt uit het zwaarbeschadigde appartement gehaald en afgevoerd. De veiligheidsdiensten gaan zondagochtend als het weer licht is verder met het onderzoek. Ze willen er zeker van zijn dat er niet nog meer van de explosieve stof onder het puin ligt. Om wat voor explosief materiaal het gaat, is niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder van de politie hoort dat niet bij iemand thuis te liggen.

Hulpverleners zouden onder meer uit het toegestroomde publiek geruchten hebben opgevangen over ’geknutsel met vuurwerk’. In de wijk is volgens een bewoner ’het hele jaar door overlast van vuurwerk’.

Dat twee buurtgenoten zijn opgepakt, is even schrikken voor een voorbijganger. „Je denkt toch: dat zijn gewoon jongelui.”

Naaste buurman Wesley Pechler laat zijn labrador Boy uit. „Boy zat gisteren zeven uur in huis, ze haalden hem er helaas niet even uit”, zegt hij. „Hopelijk tellen huisdieren de volgende keer wel als bewoners.”

Pechler: „Wij weten ook nog niet wat het was. Er is hier veel vuurwerkovetlast. Dat knalt zo hard, dat mag niet in Nederland verkocht worden.” Pechler heeft gelukkig familie om de hoek. „Daar heb ik geslapen, bij mijn moeder.”

Hij kent de buren juist als een normaal jong stel. Vreemde zaak dus ineens... „Ze hebben het nu hier over een ’stabiele, illegale springstof’. We hopen straks meer te horen.”

Onderzoek zondagmorgen bij de flat waar vrijdagavond een enorme knal te horen en voelen was.

Onderzoek zondagmorgen bij de flat waar vrijdagavond een enorme knal te horen en voelen was.

Onderdak

Zo’n vijftig bewoners van het beschadigde pand zijn elders ondergebracht. Voor hen wordt, indien nodig, opvang geregeld. Onder begeleiding van de autoriteiten mogen ze eventueel medicijnen of achtergebleven huisdieren ophalen. Vanwege het zoeken in het appartement waar de explosie was, moesten tientallen Groningers hun huis uit.

De politie ging zaterdagavond over tot ontruiming, nadat er informatie was binnengekomen over mogelijke explosieve stoffen in de woning van de flat in de wijk Beijum-Oost. Wat de oorzaak is geweest van de explosie is nog niet bekend. Mogelijk ging het om een gasexplosie. Wel staat vast dat een oven met gasfornuis bij de explosie was betrokken. Door de enorme knal werd een groot deel van de gevel uit de flat geblazen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop