Nieuws/Binnenland
101281081
Binnenland

Twee aanhoudingen na vierde avond van onrust in Coevorden

Politie voert controle uit in Coevorden.

Politie voert controle uit in Coevorden.

COEVORDEN - In Coevorden zijn twee automobilisten aangehouden nadat ze zondagavond „al toeterend” door Coevorden reden, laat een woordvoerder van de gemeente weten. In Coevorden is het in de wijk Poppenhare sinds de jaarwisseling al meerdere dagen onrustig.

Politie voert controle uit in Coevorden.

Politie voert controle uit in Coevorden.

De onrust startte na oudejaarsavond in de wijk Poppenhare, en bleef vrijdag- en zaterdagavond aanhouden. „Een groep tussen de dertig, veertig, vijftig personen” verzamelde zich elke avond, schatte de gemeentewoordvoerder in. Dat waren zowel bewoners van de wijk als mensen van daarbuiten. „Zaterdagavond werd de politie bekogeld met zwaar vuurwerk, waardoor zij zich niet meer veilig voelden.” Dat was reden voor de inzet van de mobiele eenheid (ME).

In de nacht van zaterdag op zondag werden vijf mannen opgepakt, drie van hen zitten nog vast. Het gaat om een 28- en 30-jarige uit Coevorden en een 21-jarige man uit Hoogeveen. Een 26-jarige Emmenaar en 20-jarige uit Hoogeveen wachten hun proces in vrijheid af. Allen worden verdacht van betrokkenheid bij ongeregeldheden, laat de politie weten.

Zondag stelde de gemeente een gebiedsverordening in, waardoor de wijk alleen nog toegankelijk was voor bewoners. Daarop reden meerdere mensen met auto’s al toeterend door andere delen van de Drentse stad, waarbij de twee arrestaties zijn verricht. Een 33-jarige man uit Emmen en 21-jarige man uit Coevorden zitten vast op verdenking van opruiing. „Sinds 23.00 uur zondagavond was het rustig”, zegt de woordvoerder. De gebiedsverordening blijft tot 2 april van kracht.

Wat de mensen heeft aangezet tot het geweld, is nog onbekend bij de gemeente. „In een livestream donderdagavond hebben ze gezegd dat het een actie tegen de coronamaatregelen was”, vertelt de woordvoerder. „Een andere avond was er een andere aanleiding.”