1012903
Binnenland

Meteoor boven Nederland gezien

Boven Nederland was zaterdagavond een felle meteoor te zien. Uit het hele land komen meldingen van de groenblauwe vuurbal.

Waarschijnlijk gaat het om een klein rotsblok uit de ruimte, zegt Alex Scholten van de Volkssterrenwacht bij het Gelderse Bussloo.

Uit vrijwel het hele land kwamen zaterdag meldingen binnen over de opvallende lichtbol. Die werd waarschijnlijk veroorzaakt door een meteoriet. „Een rotsblok of rotsblokje. Een object ter grootte van een voetbal, of waarschijnlijk iets groter”, vertelt Scholten.

Volgens de medewerker van de Volkssterrenwacht kunnen ze oplichten als ze de dampkring binnenkomen. „Die beginnen op grote hoogte op te branden. Soms al op 80 kilometer”, legt Scholten uit. Van de lichtbol die zaterdag omstreeks kwart over negen te zien was, is daarom vermoedelijk weinig meer over. „Als er al een stukje rots over is, is dat waarschijnlijk terechtgekomen in de Noordzee.”

Een foto en een video van de vermeende meteoriet toont een felle lichtbol met een lange staart. Twitteraars reageerden opgetogen: „Ongelooflijk! Zojuist voor het eerst een meteoriet met een groene staart gezien op de A16 tussen Breda en Dordrecht. Indrukwekkend mooi!!”, schreef een automobilist.

Ook andere twitterende Nederlanders reageerden opgetogen: „Gaaf hoor, meteoriet met lange groen/blauwe staart van een seconde of 5. Over de Ketelbrug.” Anderen gaven toe de lichtbol te hebben aangezien voor vuurwerk. Sommige mensen zeggen ook twee harde knallen te hebben gehoord.

Ook in Duitsland, Engeland en Schotland is de vuurbal gezien.