Nieuws/Binnenland
1013046
Binnenland

Besloten herdenking op plek treinkaping

Molukse nabestaanden van de treinkaping bij De Punt in 1977 komen zaterdag voor het eerst bijeen op de plek waar de gekaapte trein destijds drie weken heeft stilgestaan. Ze houden daar een besloten herdenking, waarvoor ook de Nederlandse gijzelaars en hun familie zijn uitgenodigd. Na de bijeenkomst bij het spoor gaat de groep nog naar de begraafplaats in Assen, waar de zes doodgeschoten Molukse gijzelnemers zijn begraven.

De herdenking is georganiseerd door ex-kaper Junus Ririmasse, Nona Lumalessil en journalist Jan Beckers, die eind vorig jaar een onderzoek naar de afloop van de kaping publiceerden. Zij stellen dat mariniers destijds de kapers hebben geëxecuteerd. Het ministerie van Justitie onderzoekt deze stelling ondertussen zelf.

Familie van de zes doodgeschoten kapers heeft advocaat Liesbeth Zegveld ingehuurd om een proces tegen de Nederlandse staat te gaan voeren. Zegveld is zaterdag ook bij de herdenking. De politie is attent op ongeregeldheden, aangezien de organisatie en de advocaat zijn bedreigd.