Nieuws/Buitenland
1013054
Buitenland

Vechtsportinstructeur VS bekent sturen ricine

Een 41-jarige vechtsportinstructeur heeft toegegeven dat hij gifbrieven verstuurde naar onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama. De man bekende ook dat hij probeerde een Elvis-imitator de schuld in de schoenen te schuiven, maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag bekend.

De zaak houdt de gemoederen in de Verenigde Staten al langere tijd bezig. Vechtsportinstructeur James Everett Dutschke stuurde brieven met het gevaarlijke gif ricine naar Obama, maar ook naar een senator en een rechter. Dat gebeurde kort na de aanslag op de marathon van Boston, waardoor de brieven voor grote ophef zorgden.

Dutschke ontkende aanvankelijk iets met de zaak te maken te hebben, maar bekende vrijdag alsnog schuld. Hij was niet de eerste verdachte die vastzat. De autoriteiten arresteerden eerder Elvis-imitator Paul Kevin Curtis, maar hij bleek onschuldig te zijn. Dutschke bekende in zijn brieven zinnen te hebben gebruikt die hij van de Facebookpagina van Curtis plukte, in de hoop hem verdacht te maken.