Nieuws/Binnenland
1013059
Binnenland

'Acties tegen gaswinning gaan door'

„Wat ons betreft gaan de acties onverminderd voort!”. Zo omschreef een van de vijf actievoerders die na afloop van het gesprek met minister Kamp de tientallen nog aanwezige Groningers toesprak, zijn ontevredenheid met de plannen voor de gaswinning in het gebied. „De bedragen die zijn genoemd, zijn veel te laag.” Zijn woorden werden met applaus en gejuich ontvangen. De vijf, die demonstreerden voor het gemeentehuis van Loppersum waar Kamp zijn persconferentie gaf, mochten naar binnen om met de minister te praten.

Ook John Lanting van Schokkend Groningen (zelf eventjes opgepakt en in een politiebusje gezet) schoof aan bij Kamp. „Kamp luistert niet naar Groningen”, zei hij na afloop. „Kamp heeft ons jarenlang bestolen, belogen en bedrogen. Het is tijd dat wij nu onze eisen gaan stellen.” Volgens Lanting worden de acties „een treetje erger”. Hij sprak eerder over een actie die het wereldnieuws gaat halen, maar na overleg met andere groepen stelt hij dat vooralsnog uit.

„Misschien beland ik de komende tijd wel weer in de cel. Maar dat is dan voor de Groningers”, aldus Lanting, die tegen Kamp zei dat ze elkaar vast nog wel eens in Den Haag zouden tegenkomen.

Actievoerders van de Groninger Bodem Beweging waren tot hun grote ongenoegen niet uitgenodigd voor het gesprek met Kamp. „Wij behartigen al jaren op een nette manier de belangen van gedupeerden en vervolgens worden actievoerders die herrie schoppen, beloond.”

De tientallen tractoren die eerder de toegangswegen naar het gemeentehuis blokkeerden, waren rond half 8 vertrokken. Ook het grootste deel van de lokale bestuurders is huiswaarts gegaan. Kamp vertrok na het gesprek met de actievoerders uit Loppersum en verblijft de komende nacht volgens zijn woordvoerder ergens in de regio.

Voor zaterdag zijn in elk geval nog acties gepland. De Groninger Bodem Beweging had al voor het besluit van Kamp bekendgemaakt dat ze in Stedum demonstreert. Die actie gaat „zeker door. We gaan daar nogmaals duidelijk maken dat we tegen de plannen van Kamp zijn”, aldus de GBB.

Ook is er die dag een langzaamaanactie over de A7 en een afsluitende manifestatie in Zuidbroek. Bij die actie, waar ook aandacht wordt gevraagd voor de werkgelegenheid in Groningen, zijn ook Schokkend Groningen en vakbond FNV vertegenwoordigd.