Nieuws/Binnenland
1013068
Binnenland

Actievoerder Groningen opgepakt en weer vrij

Actievoerder John Lanting van de groep Schokkend Groningen is vrijdag opgepakt vanwege een opstootje bij het gemeentehuis van Loppersum. Na ongeveer een uur werd hij vrijgelaten. Lanting was betrokken bij wat duw- en trekwerk. Agenten hebben in een politiebusje met hem gesproken. Daarbij zei Lanting „dat hij zelf ook vindt dat hij in de fout is gegaan”, aldus een politiewoordvoerder. Lanting heeft geen bekeuring gekregen.

Lanting werd aangehouden op de stoep van het gemeentehuis. Binnen maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) zijn besluit over de gaswinning bekend. Toen de minister het woord nam, brak buiten een tumult los. De ramen van de ruimte waar Kamp zijn persconferentie gaf, werden besmeurd met eieren. „Tuurlijk, de gemoederen zijn verhit, dat begrijpen wij ook”, zei de politie daarover. Tegen het einde van de middag keerde de rust terug.

Lanting was afgelopen zondag ook opgepakt. Hij had toen een gat geknipt in een hek rond een NAM-installatie bij het dorp 't Zandt. Vervolgens was hij het terrein opgegaan. Na zijn arrestatie hielden medestanders het politiebusje met Lanting ongeveer een uur lang tegen door de weg te blokkeren.