Nieuws/Buitenland
1013077
Buitenland

Duitsland blij met toezegging Obama

De Duitse regering is blij met de toezegging van de Amerikaanse president Barack Obama dat de Verenigde Staten geen bevriende buitenlandse leiders meer zullen afluisteren en het massaal verzamelen van gegevens zullen beperken.

Een woordvoerder van de regering in Berlijn noemde het terecht dat veel mensen bezorgd zijn geraakt door de berichten over de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. „Tegen die achtergrond is de regering blij dat voortaan de bescherming van gegevens en de privacy, ook van niet-Amerikanen beter worden gerespecteerd”, aldus de woordvoerder. Voor de regering in Berlijn geldt dat „op Duitse bodem het Duitse recht moet worden geëerbiedigd, ook en juist door onze nauwste partners en bondgenoten”.

Ook de Europese Unie reageerde positief. Obama maakt duidelijk dat de terechte zorgen van de unie in Washington zijn gehoord, zei de woordvoerster van de Europese Commissie vrijdagavond. Zij sprak van het „begin van een belangrijk proces om zich met de bezwaren van de unie bezig te houden”.

Julian Assange, oprichter van de onthullingssite WikiLeaks, is heel wat minder tevreden. Hij zei tegen CNN in Obama's rede „een heleboel leugens“ te hebben gehoord. Hij wees erop dat de Amerikanen hun spionageactiviteiten niet beperken, ook al luisteren ze de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron niet meer af.