Nieuws/Binnenland
1013086
Binnenland

Tumult en terughoudendheid in Groningen

De kabinetsplannen voor de gaswinning in Groningen zijn bekend. De gaskraan in het hart van het aardbevingsgebied, bij Loppersum, wordt voor 80 procent dichtgedraaid. Op andere plekken blijft de gaskraan openstaan. Bovendien komt er bijna 1,2 miljard euro beschikbaar om de huizen en de leefbaarheid aan te pakken. Later wordt bepaald waar dat geld precies aan wordt uitgegeven. Groningen reageert vooralsnog terughoudend.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte de plannen vrijdag bekend op het gemeentehuis van Loppersum, in het hol van de leeuw. De persconferentie verliep tumultueus. Op de stoep demonstreerden honderden woedende Groningers. Een persoon werd opgepakt. Het is niet bekend wie en waarvoor. Toen de minister het woord nam, werd hij haast overstemd door een loeiend alarm. Bovendien werden de ruiten bekogeld met eieren.

Na afloop van de persconferentie mochten vijf actievoerders naar binnen om met Kamp te praten. Ze werden vooraf uitgebreid gefouilleerd. De minister spreekt zaterdag met ongeveer 200 mensen die gedupeerd zijn door de aardbevingen.

De Groningse commissaris van de Koning Max van den Berg noemde het besluit „een concrete en positieve stap”, die direct leidt „tot grotere veiligheid”. Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum zei dat er meer moet gebeuren om het gebied perspectief te geven, zodat mensen er willen blijven wonen en anderen er naartoe willen verhuizen.

De Groninger Bodem Beweging twijfelt over het kabinetsbesluit. „Uit onze eigen eerste snelle doorrekening van de cijfers blijkt dat de gaswinning eerst wordt verminderd, maar op z'n hoogst met 4,7 procent. Dat is onacceptabel.”

Het besluit kost de schatkist geld. Het is nog niet bekend hoe dat wordt opgevangen. Het kabinet zal dit voorjaar praten over de financiële gevolgen. Volgens minister Dijsselbloem (Financiën) staan de „zeer terechte zorgen” bij de Groningers nu centraal.

Sinds de jaren 50 wordt er in Groningen en Drenthe naar gas geboord. Dat levert de schatkist tegenwoordig ongeveer 12 miljard euro per jaar op. Maar door de gaswinning zakt de bodem in en ontstaan er aardbevingen. Daardoor raken huizen, kerken, winkels en kademuren beschadigd. De zwaarste schok tot nu toe had een kracht van 3,6, maar er zijn bevingen tot 4,1 mogelijk, zei Kamp vrijdag. Door de bevingen groeit het verzet in het noorden tegen de gaswinning.