Nieuws/Binnenland
1013105
Binnenland

Kamp: moeten vertrouwen herwinnen

Het kabinet moet het vertrouwen van de Groningers herwinnen door daden. „Maar dat lukt me zeker niet dit weekend”, zei minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag tijdens een persconferentie in Loppersum.

Maar hij zei ook dat de komende 5 jaar de bevingen zullen doorgaan. Hij kwam in het dorp uitleggen dat het kabinet in die periode in totaal 1,2 miljard euro in de regio gaat investeren. Verder wordt de gaswinning de komende jaren bij Loppersum voor 80 procent teruggebracht. Demonstranten buiten probeerden de persconferentie te verstoren.

Het kabinet is „zeer bewust” dat de bewoners resultaten willen zien, verklaarde de bewindsman. Hij kondigde een „permanente dialoog” met de bewoners aan. Op basis van het advies dat uit deze dialoog komt, worden maatregelen genomen. Hij zei nauw met de provincie en de betrokken gemeenten te gaan samenwerken.

Volgens Kamp heeft het Staatstoezicht op de Mijnen in het najaar van 2012 „terecht” de noodklok geluid. De aardbevingen in het gebied zijn het gevolg van de gaswinning. „Over dat feit kan geen twijfel meer bestaan.” In het verleden is dat nog wel eens betwist.

Hij zei dat er „veel” moet gebeuren en erkende dat het niet een probleem van alleen de Groningers is. „Het is een probleem van heel Nederland, van alle Nederlanders”. Het hoge welvaartsniveau in het land „hebben we deels met z'n allen aan dat gas te danken”.