Nieuws/Binnenland
1013108
Binnenland

Aardbevingen niet zwaarder dan 4,1

Voor de komende 3 jaar wordt rekening gehouden met aardbevingen die niet zwaarder zijn dan 4,1 op de schaal van Richter. Er is een kans van 10 procent op een zwaardere beving. Die boodschap gaf minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdagmiddag in Loppersum.

Loppersum wordt gezien als het meest risicovolle gebied in de regio die wordt getroffen door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. De meeste daarvan vonden plaats bij Loppersum. Vandaar dat het kabinet de richting volgt van het advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SdoM). De dienst adviseert de gaswinning rond Loppersum drastisch te verminderen voor een periode van 3 tot 5 jaar.

Kamp: „Daarom brengen wij de gasproductie daar zeker 3 jaar met 80 procent terug. Helemaal dicht kan niet. Als we minder gas winnen, kunnen we in bepaalde omstandigheden toch snel gas nodig hebben. Bijvoorbeeld op bijzonder koude dagen als er ineens extra aardgas nodig is. Dat kan alleen uit de boorputten bij Loppersum komen. Dus die moeten open blijven.”