Nieuws/Binnenland
1013109
Binnenland

Burgemeester Loppersum: moet meer gebeuren

Er moet meer gebeuren dan alleen minder gaswinning en geld voor herstel. Het noordoosten van Groningen moet toekomstperspectief krijgen, zodat mensen er kunnen blijven en er kunnen komen wonen en werken. Dat zei burgemeester Albert Rodenboog (CDA) van de gemeente Loppersum vrijdag op een persconferentie.

Loppersum, ten noordoosten van de stad Groningen, ligt in het hart van het Groningse aardbevingsgebied. Vooral hier gaat de gaskraan fors dichter. Of dat genoeg is, kon Rodenboog nog niet zeggen. „Het besluit is voor ons pas vanaf nu beschikbaar. Daarom is er geen afgewogen oordeel mogelijk.” Hij riep ook de inwoners op om „de komende dagen het besluit te laten landen en de tijd te nemen om het te doorgronden.”

Het kabinet besloot vrijdag dat er in elk geval de komende 3 jaar minder gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Bovendien komt er tot 2018 bijna 1,2 miljard euro beschikbaar. Van dat geld moeten de gebouwen en de leefbaarheid in het aardbevingsgebied worden verbeterd.

Rodenboog ziet een „besef dat in de gaswinning een andere koers moet worden gevaren, dat er een andere balans moet komen tussen de lusten en lasten”.