Nieuws/Binnenland
1013110
Binnenland

NAM: besluit Kamp biedt perspectief

Het besluit om minder gas uit de Groningse grond te halen en geld uit te trekken voor de regio, „biedt perspectief aan de inwoners van de regio” en aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat liet de NAM, die de gasvelden exploiteert, vrijdag weten op haar website.

Het kabinet draait niet alleen de gaskraan iets dichter, maar trekt ook 1,2 miljard euro uit voor Groningen. Daarvan moeten onder meer de gebouwen worden verbeterd. Dat zorgt er volgens de NAM voor „dat gaswinning ook in de toekomst verantwoord is”.

NAM-directeur Bart van de Leemput zegt op de site: „Belangrijk is dat bewoners nu systematisch betrokken worden bij het uitvoeren van de maatregelen aan overlegtafels. Het gaat immers om hun huis, hun toekomst en hun veiligheid.” Het besluit betekent niet dat aardbevingen zullen stoppen, benadrukt hij. „Onderzoeken laten zien dat de komende 3 jaar aardbevingen van 4.1 op de schaal van Richter kunnen optreden. In combinatie met het pakket aan maatregelen dat nu is overeengekomen, betekent dit een aanvaardbaar veiligheidsrisico.”