Nieuws/Binnenland
1013112
Binnenland

Man (46) opgepakt voor moord Nicole van den Hurk

De politie heeft deze week een 46-jarige man uit Helmond aangehouden voor de moord op Nicole van den Hurk in 1995. De man wordt er ook van verdacht dat hij haar heeft verkracht. De politie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Er zijn volgens de politie overeenkomsten tussen het dna van de verdachte en sporen die destijds op haar lichaam zijn gevonden. De verdachte is een bekende van de politie. De woordvoerder wil niet zeggen of hij eerder is veroordeeld. „We hadden dna van hem dat we mochten gebruiken”, zegt hij.

Voor zover bekend kenden de verdachte en het slachtoffer elkaar niet. De Helmonder is afgelopen dagen verhoord. De politie zegt niks over zijn verklaring.

Doorstart

De politie onthult dat het onderzoek naar de moord eind 2012 een doorstart heeft gemaakt vanwege nieuwe informatie. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft op basis van de nieuwe informatie extra onderzoek gedaan. Zes politiemensen werkten sindsdien continu aan de zaak. De verdachte werd dinsdag in Helmond aangehouden.

Op weg naar bijbaantje

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was naar haar bijbaantje. Haar lichaam werd anderhalve maand later gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Ze was vermoord. In 1996 zat de stiefbroer ook als eens kort vast in deze zaak. Ook Ad van den Hurk, de vader van Nicole, was een van de verdachten.

De verdachte Helmonder wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Het is niet duidelijk of de 46-jarige man destijds ook in beeld is geweest in verband met de verdwijning en dood van de Eindhovense tiener.

Opgegraven

De moord beheerste jarenlang het nieuws. In 2004 werd wederom onderzoek verricht naar haar dood, maar ook dit leverde geen nieuwe inzichten op. In het voorjaar van 2011 werd de zaak opnieuw opgepakt. Dat gebeurde nadat de stiefbroer van Nicole zich in Engeland meldde met nieuwe informatie over de zaak. Haar stoffelijk overschot werd in september 2011 opgegraven en onderzocht en twee maanden later weer vrijgegeven aan de familie. Ook dit leverde niets op.

Afwachten

Stiefbroer Andy van den Hurk blijft nuchter onder het nieuws dat er een verdachte is aangehouden in verband met de moord op zijn stiefzus. Aan Omroep Brabant laat hij weten: "Er werden al meer mensen aangehouden, dus het blijft afwachten."

Vertrouwen

Jolanda van der Weijden, die ten tijde van de moord Nicole's stiefmoeder was, is opgelucht door het nieuws over de arrestatie. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de politie alles uit de kast heeft gehaald in het onderzoek. Ik denk dat ze hem hebben."

Gehuild

Ad van den Hurk kreeg vrijdagochtend om negen uur een telefoontje van de politie. "Ik had het niet meer verwacht. De hoop op een oplossing had ik verloren. Toen ik het nieuws vanochtend hoorde ben ik naar de slaapkamer gegaan en heb daar mijn vrouw in de armen genomen en gehuild", zegt Ad tegenover Omroep Brabant.'We zitten goed'

"De politie heeft een grote fout gemaakt door mij destijds als verdachte op te pakken. Ook hebben ze mijn zoon verdacht. Maar nu zei de rechercheur: we zitten goed. Laten we hopen dat drie keer scheepsrecht is." De stiefvader vertelde vrijdag dat de politie hem vrijdagochtend belde. Hij noemde de arrestatie „verheugend nieuws”. „Het is een pak van m'n hart. De verdachte heeft gelukkig nog een heel leven voor zich om in de cel te zitten”, reageerde hij.