Nieuws/Binnenland
1013120
Binnenland

Van den Berg: grotere veiligheid

Dat het kabinet minder gas gaat winnen in de buurt van Loppersum, „in het meest kwetsbare gebied”, is een concrete en positieve stap. „Het leidt direct tot grotere veiligheid”, zei de Groningse commissaris van de Koning Max van den Berg vrijdag op een persconferentie in Loppersum. Toch is hij terughoudend. Hij vindt het te vroeg om te zeggen of het voldoende is.

Minister Kamp (Economische Zaken) maakte vrijdag bekend dat er in elk geval de komende 3 jaar minder gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Bovendien komt er tot 2018 bijna 1,2 miljard euro beschikbaar. Van dat geld moeten de gebouwen en de leefbaarheid in het aardbevingsgebied worden verbeterd.

Van den Berg prees de Groningers. „Groningers hebben samen hun problemen hoog op de nationale agenda gekregen. Dat is niet makkelijk gegaan, maar het is gelukt. Ik ben trots op de Groningers en wat zij met elkaar bereikt hebben. De minister heeft een forse beweging gemaakt, maar we zijn van ver gekomen.”

De commissaris was ook kritisch over de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de exploitant van de aardgasvelden. „Er is nog een lange weg te gaan. Geschonden vertrouwen wordt niet snel opgebouwd”, maar Van den Berg gaf ook aan dat er „iets is gebeurd binnen de NAM”.