Nieuws/Binnenland
1013123
Binnenland

Camera België ziet gestolen Nederlandse auto

Nederland en België gaan voortaan elkaars gestolen voertuigen opsporen met politiecamera's. Dat maakte een woordvoerder van de Benelux, het samenwerkingsverband van België, Nederland en Luxemburg, vrijdag bekend.

Nederland en België gaan de nummerplaten van de gestolen auto's invoeren in het systeem van camera's met nummerplaatherkenning. De zegsman spreekt over een belangrijke internationale stap bij de bestrijding van criminaliteit. Gestolen auto's worden immers gebruikt voor overvallen en ramkraken en ze worden ook vaak gespot bij inbraken, aldus de woordvoerder.

België en Nederland wisselen voortaan elke werkdag lijsten van gestolen voertuigen en nummerplaten uit, voor het gebruik van de camera's die de nummerplaten moeten herkennen. Het is de bedoeling dat Luxemburg uiteindelijk ook gaat meedoen.

De Nederlandse korpschef Gerard Bouman en de Belgische commissaris-generaal Cathrine De Bolle hebben eerder deze week nog meer afspraken gemaakt over samenwerking tussen de politie in de twee landen. De twee landen zullen meer van elkaars verbindingsofficieren in diverse landen gebruikmaken. Deze liaisonofficieren zorgen er onder meer voor dat in ingewikkelde zaken bijvoorbeeld aanvragen bij de juiste instanties terechtkomen.