Nieuws
1013126
Nieuws

Wijnboer Ilja Gort sleept Hema voor de rechter

De Nederlandse wijnboer Ilja Gort sleept de Hema voor de rechter. Het etiket van de door de Hema verkochte Zuid-Afrikaanse wijn Kleintuin lijkt volgens hem als twee druppels water op het etiket van zijn Franse wijn La Tulipe die al jaren bij Albert Heijn in de schappen ligt.

Volgens Gort, die in ons land bekend is van het populaire tv-programma Wijn Aan Gort, is het Hema-etiket een regelrechte kopie. ,,Hema probeert een graantje mee te pikken van ons succes La Tulipe wint al jarenlang allerlei internationale prijzen en doet het goed. Nu heeft Hema het etiket, dat zo ongeveer het bekendste wijnlogo van ons land is, nagemaakt en op een Zuid-Afrikaanse slobber geplakt. Foei.” De dagvaarding ploft vandaag op de deurmat van het hoofdkantoor van de winkelketen in Amsterdam. ,,Een telefoontje vorige week hielp niets”, aldus de wijnboer. Sinds 1997 staat de wild geschilderde tulp op de etiketten van La Tulipe. ,,Die tulp is geschilderd door mijn zoon klaas toen hij zes jaar oud was”, vertelt Gort. De tulp was eerder al onderwerp van een rechtszaak. In 2000 eiste Jan Cremer een torenhoge schadevergoeding wegens plagiaat. ,,Dat hebben we destijds glansrijk gewonnen”, zegt de wijnboer.

HEMA laat vrijdag aan het ANP weten dat het bedrijf „sinds kort” weet dat Gort het etiket van de Zuid-Afrikaanse HEMA-wijnen als een kopie beschouwt van de La Tulipe-etiketten. „Het is zeker niet onze intentie geweest om de wijnen van Gort te kopiëren. Wij zijn in gesprek om ervoor te zorgen dat er geen sprake meer kan zijn van verwarring.”