Nieuws/Buitenland
1013131
Buitenland

Ruim 1000 neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika

Stropers in Zuid-Afrika hebben afgelopen jaar een recordaantal van 1004 neushoorns gedood. Dat heeft het Wereldnatuurfonds (WNF) vrijdag bekendgemaakt. De natuurorganisatie baseert zich op cijfers over 2013 van de Zuid-Afrikaanse regering.

Alleen al in het bekende Krugerpark doodden de stropers 606 neushoorns. Volgens het WNF is de slachting onder de neushoorns zo groot dat het aantal geboorten bijna lager ligt dan het aantal gedode dieren.

„De Zuid-Afrikaanse neushoorns staan met hun rug tegen de muur en kampen met een echte crisis”, aldus Jo Shaw van het WNF in het Afrikaanse land.

Zuid-Afrika is het leefgebied van ongeveer 80 procent van de neushoorns in Afrika volgens het WNF. In 2012 lag het aantal gestroopte neushoorns in Zuid-Afrika nog op 668.

De stropers hebben het voorzien op de hoorns van de dieren. Misdaadsyndicaten smokkelen ze naar Azië en met name Vietnam. Op de zwarte markt zijn de hoorns een fortuin waard. Ze zijn statussymbolen en worden verwerkt in middelen met een vermeende geneeskrachtige werking.