Nieuws/Buitenland
1013134
Buitenland

President Uganda blokkeert antihomowet

President Yoweri Museveni van Uganda heeft vrijdag geweigerd om een omstreden antihomowet te ondertekenen. In een brief aan de Kamer bekritiseert hij het besluit van de voorzitter om de wet aan te nemen. Tijdens de stemming eind december waren er onvoldoende parlementsleden aanwezig.

Mensen die zich volgens de wet herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten, kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen. Ook wordt het volgens de nieuwe wet strafbaar om homoseksualiteit te promoten door er bijvoorbeeld over te praten zonder haar te veroordelen.

De president is er echter van overtuigd dat homoseksuelen „abormale mensen” zijn. „De centrale vraag in het debat over homoseksualiteit is wat er moet gebeuren met iemand die abnormaal is”, aldus Museveni. “Doden we hem/haar? Stoppen we hem/haar in de cel? Of leggen we hem/haar beperkingen op?“

Het staatshoofd staat achter een levenslange celstraf voor mensen „die normale jongeren” de homoseksualiteit „inlokken”. Hij meent dat een deel van de homoseksuelen kan worden „gered” door hun economische kansen te bieden.

Later deze maand komen parlementariërs van de regerende partijen bijeen om de wet te bespreken. De regering gaat proberen hen ervan te overtuigen tegen de wet te stemmen, maar sommigen hebben al gezegd dat ze tegen de wensen van de regering ingaan.

Het wetsvoorstel ligt sinds 2009 internationaal zwaar onder vuur. Donoren dreigden steun in te trekken. Duitsland deed dat al.