Nieuws/Binnenland
1013145
Binnenland

Kritiek Kamer op loon onderwijsbestuurder

De SP, CDA en PvdA willen opheldering over de nieuwe salarissen van bestuurders in het voortgezet onderwijs. Een onlangs afgesloten cao zou erop uitdraaien dat zij 15 procent meer loon ontvangen. De SP vraagt een debat aan met staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs; het CDA stelde hem vrijdag meteen vragen over de kwestie.

CDA-Kamerlid Michel Rog wil precies weten hoeveel geld de samenleving nu meer kwijt is aan de lonen van bestuurders. Daarbij vraagt hij zich af waarom er een aparte cao is gesloten voor deze specifieke groep, die in zijn ogen al veel verdiende. „Ik lees in de cao dat bepaalde specifieke onderwijsregelingen zijn omgezet in geld. Dat past niet”, aldus Rog. Het gaat onder meer om 60 vakantiedagen en regelingen om ouderen aan het werk te houden. „Deze voorwaarden zijn voor leraren van belang en niet voor bestuurders, dus het is opmerkelijk dat deze regelingen zijn omgezet in geld”, aldus de CDA'er.

De SP vindt dat bestuurders in dezelfde cao moeten vallen als leraren. „Anders blijven bestuurders zichzelf aantrekkelijke regelingen geven, terwijl de leraren maar op de nullijn blijven staan”, reageert Jasper van Dijk. Regeringspartij PvdA wil alle feiten over de nieuwe cao op tafel.

De VO-raad spreekt overigens tegen dat er een loonsverhoging is afgesproken voor bestuurders. De onderwijsvakbond AOb is juist blij dat de kwestie wordt aangekaart. De bond vindt dat de bestuurders onder dezelfde cao moeten vallen zoals die geldt voor leraren en directeuren in het voortgezet onderwijs.

In een reactie zegt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dat er ooit wel eens afspraken zijn gemaakt waarbij bestuurders in het voortgezet onderwijs secundaire arbeidsvoorwaarden hebben ingeruild voor inkomen. „Dat was jaren terug. Sindsdien staan bestuurders, net als ieder ander in het onderwijs, op nul”, voegt hij daaraan toe.