Nieuws/Binnenland
1013148
Binnenland

Nog geen nieuwe uitzettingen naar Somalië

Nederland heeft in 2013 „minder dan tien“ uitgeprocedeerde Somaliërs gedwongen teruggestuurd naar hun thuisland. Daarnaast zijn ongeveer 40 Somaliërs zelfstandig teruggegaan. Nieuwe gedwongen terugkeer is echter vooralsnog niet voorzien, omdat de Somalische regering eerst nadere werkafspraken wil maken. Maar er is geen reden om de uitzettingen te stoppen in verband met conflicten en geweld in het Afrikaanse land.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie vrijdag laten weten in antwoord op Kamervragen van het PvdA. Aanleiding was een onlangs uitgezette Somalische jongeman die zei dat hij in Mogadishu gewond was geraakt door een bomaanslag bij een hotel waar hij in de buurt was. Teeven betreurt deze situatie zeer en onderkent de zorgwekkende situatie in Somalië. Tegelijk stelt hij dat het nooit is uit te sluiten dat een terugkeerder die geen risico loopt op vervolging of mensenrechtenschendingen, slachtoffer wordt van willekeurig geweld.

De recente uitzettingen waren de eerste sinds 2010. Vluchtelingenorganisaties bekritiseren de hervattingen, omdat het in hun ogen wel te gevaarlijk is voor mensen die terugkomen. Bovendien moest de bewuste man terug naar Somalië terwijl hij al op jonge leeftijd in Nederland woonde.

Teeven meldt verder dat er op dit moment 480 Somalische vreemdelingen zijn die terug moeten naar hun thuisland of naar een ander land waar zij eerder asiel aanvroegen. Omdat er nu geen terugkeer is voorzien, is Justitie terughoudend met vreemdelingenbewaring voor deze groep.