Nieuws/Binnenland
1013156
Binnenland

Symfonieorkest blijft strijden om orkestnaam

Het Nederlands Symfonieorkest (NedSym) uit Enschede blijft met het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) uit Amsterdam bakkeleien om de orkestnaam. Het symfonieorkest eist woensdag in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam dat het de naam mag blijven gebruiken tot de uitkomst bekend is van een reeds begonnen bodemprocedure, die veel tijd in beslag neemt.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorig jaar dat het NedSym zijn naam moet veranderen. Het NedPho had de zaak aangespannen omdat de twee namen te veel op elkaar zouden lijken.

Het NedSym wil echter blijven vasthouden aan de naam, die het voormalige Orkest van het Oosten sinds 2011 gebruikt. Het orkest koos voor die nieuwe naam omdat het zich in het buitenland al jarenlang als het Netherlands Symphony Orchestra presenteerde. In een zaak die het NedPho eerder had aangespannen, bepaalde de rechter dat NedSym de naam mocht houden.

Volgens een woordvoerder heeft het ook niet tot verwarring geleid. „Kenners van klassieke muziek weten heus wel hoe de wereld in elkaar steekt. En mensen die kennismaken met klassieke muziek kiezen vooral voor een locatie, zoals het Concertgebouw.” Bovendien zijn er in het buitenland genoeg voorbeelden van orkesten met bijna dezelfde naam. „In Wenen heb je de Wiener Philharmoniker en de Wiener Symphoniker.”

Met de spoedprocedure bij de rechter wil het NedSym zijn naam kunnen gebruiken voor het komende seizoen, in bijvoorbeeld de programmaboekjes. Het orkest heeft al overlegd met het NedPho, maar dit heeft niks opgeleverd. „We hebben voorgesteld dat ze de naam Nationaal Philharmonisch Orkest gebruiken, maar dat willen ze niet.”

Het NedPho wil niet reageren.