Nieuws/Binnenland
1013160
Binnenland

Kabinet praat later over strop gasbesluit

Het kabinet gaat dit voorjaar praten over de financiële gevolgen van het besluit dat vrijdag is genomen over de gaswinning in Groningen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag na de ministerraad.

Wat het kabinet besloten heeft over de gaswinning wilde hij niet zeggen, wel dat er „natuurlijk” financiële consequenties aan verbonden zijn. „Daar komen we in het voorjaar op terug als we de begroting voorbereiden. Eerst praat minister Kamp in Groningen bij de mensen waar het om gaat.”

Volgens Dijsselbloem staan de problemen als gevolg van de gaswinning in Groningen en de „zeer terechte zorgen” bij de bevolking vandaag centraal. De gevolgen voor de rijksbegroting worden op een later moment, in samenspraak met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP opgelost.

Premier Mark Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat het kabinet begrijpt dat mensen „ongerust zijn” in de noordelijke provincie. De aardbevingen leiden volgens hem niet alleen tot materiële schade, maar ook tot „grote emotionele schade”.