Nieuws/Buitenland
1013165
Buitenland

EU nadert akkoord over missie centraal Afrika

Een militaire missie van de Europese Unie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) komt een stap dichterbij. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU sluiten daarover maandag in Brussel een politiek akkoord, zo luidt de verwachting van diplomaten vrijdag.

Als er een besluit komt, betekent dat niet dat de EU-lidstaten meteen militairen gaan sturen om in delen van de CAR de veiligheid te gaan waarborgen, aldus de diplomaten. De EU wil pas gaan als de VN-Veiligheidsraad de EU-missie een mandaat geeft, of als de CAR zelf om bijstand verzoekt.

Na een definitief besluit kunnen EU-lidstaten zich aanmelden. Het is niet de bedoeling dat het een gevechtsmissie wordt. „We gaan ons niet in de strijd mengen”, aldus diplomaten in Brussel. De missie zou zo'n 1100 manschappen kunnen gaan tellen.

Nederland heeft tot nu toe deelname uitgesloten. Wel bekijkt de regering de mogelijkheden om landen en organisaties te steunen die in de CAR actief zijn om de vrede te herstellen. Ook overweegt Den Haag een extra financiële bijdrage voor humanitaire steun.