Nieuws/Binnenland
1013184
Binnenland

ACHTERGROND

Friese sloepenbouwers willen naar Duitsland

Het bureau voor toerisme Friesland Holland is bezig met een campagne om de export van in Friesland gebouwde sloepen en elektrische aandrijftechnologie naar Duitsland te bevorderen.

 Daartoe, en ter stimulering van de sloepverhuur in Friesland, heeft het 330 vierkante meter gehuurd in motorbotenhal 15 van Boot Düsseldorf (18-26 januari 2014). Friesland Holland is met nog eens 900 vierkante meter ook present in hal 14, de watertoerismehal, waar het naast een kunstmatig meer met windturbines vakanties met Friese motorjachten en zeilboten promoot.

Friesland Sloepen

In het project ‘Friesland Sloepen’ participeren naast Friesland Holland de Woudsender sloepenbouwer Aquatec Industries, producent van de merken Antaris, Makma & Maril en een combinatie van Fries-Overijsselse bedrijven die gespecialiseerd zijn in elektrische aandrijving en anti-diefstalbeveiliging voor sloepen, de firma’s DumiTech in Blesdijke (Friesland) en Water World Electronics in Oldemarkt (Overijssel).

Inbouw

De twee laatstgenoemde bedrijven hebben recent het Intelligent E-boat Power Pack ontwikkeld en productierijp gemaakt. Met de motor-regelaar combinatie kan praktisch iedere dieselmotorboot in één dag tamelijk eenvoudig geëlektrificeerd worden. Inbouw in nieuwe boten gaat nog sneller.