Nieuws/Binnenland
1013187
Binnenland

Cel geëist voor illegale vuurwerkhandel

Tegen twee mannen uit Nieuwegein zijn vrijdag bij de rechtbank in Utrecht celstraffen tot 1 jaar geëist voor de illegale handel in en opslag van vuurwerk. Het duo zou in het najaar van 2012 voor minstens 190.000 euro aan verboden vuurwerk hebben omgezet.

De 22-jarige C. P. en de 21-jarige J. van de S. werden in december 2012 aangehouden toen ze in Nieuwegein een partij illegaal knalvuurwerk afleverden aan twee agenten. Die hadden als pseudokopers het vuurwerk besteld bij een anonieme aanbieder op het internet. Bij de arrestatie nam de politie 300 kilo vuurwerk in beslag, waaronder ruim 3000 stuks Cobra 6 en 72 mortierbommen.

Een groot deel van het vuurwerk lag tot ontzetting van de officier van justitie opgeslagen in een aanhangwagen in een parkeergarage onder een appartementencomplex in Nieuwegein. „Als dit ontploft was, dan zou Nieuwegein in één adem genoemd zijn met Enschede”, meende de aanklager.

De officier eiste tegen beide verdachten 1 jaar celstraf, maar daarvan wil hij dat in de zaak van P. 4 maanden voorwaardelijk werd opgelegd. Daarnaast eist hij bijna 60.000 euro terug die de Nieuwegeiner met de illegale vuurwerkhandel zou hebben verdiend. Van de S. zou 20.000 euro moeten inleveren.

De 21-jarige verdachte ontkende dat hij bij de vuurwerkhandel betrokken was. Hij zou alleen een bestelbus 20 keer tegen betaling aan zijn medeverdachte hebben uitgeleend, maar volgens P. hadden ze het samen gedaan om wat bij te verdienen. Hij zei wel dat hij er lang niet zoveel aan had verdiend als de politie heeft berekend.

Hun advocaten vinden dat de Nieuwegeiners moeten worden vrijgesproken, omdat niet vaststaat dat het om illegaal vuurwerk ging. De partij was niet door het NFI onderzocht. „Als je alleen op het etiket afgaat, kun je bedonderd worden”, aldus de advocaat van Van de S. Bovendien zou de doorzoeking van de garage onrechtmatig zijn geweest.

De rechtbank doet op 31 januari uitspraak.