Nieuws/Binnenland
1013192
Binnenland

Wijnboer sleept HEMA voor rechter

Wijnmaker Ilja Gort spant een rechtszaak aan tegen HEMA. Het warenhuisconcern heeft volgens hem het etiket van zijn wijn La Tulipe zonder toestemming gekopieerd. Gort noemde het vrijdag plagiaat.

„La Tulipe is een kwaliteitswijn die op internationale concoursen al jarenlang de hoogste onderscheidingen in de wacht sleept”, aldus de auteur van boeken en artikelen over wijn. „Mede daardoor is het een bestseller bij Albert Heijn. Nu heeft HEMA hetzelfde etiket op een of andere Zuid-Afrikaanse slobber geplakt, waarschijnlijk in de hoop een graantje mee te pikken van ons succes.”

Volgens de Nederlandse wijnboer, die in Bordeaux woont, is de wild geschilderde tulp op zijn flessen „ongeveer het bekendste wijnlogo van Nederland”.

HEMA laat weten dat het bedrijf „sinds kort” weet dat Gort het etiket van de Zuid-Afrikaanse HEMA-wijnen als een kopie beschouwt van de La Tulipe-etiketten. „Het is zeker niet onze intentie geweest om de wijnen van Gort te kopiëren. Wij zijn in gesprek om ervoor te zorgen dat er geen sprake meer kan zijn van verwarring.”