Nieuws/Binnenland
1013194
Binnenland

Lymfeklieren verder sparen

Lymfeklieren in de oksel bij vrouwen met borstkanker kunnen nog vaker gespaard worden. Het sparen van de lymfeklieren is belangrijk om allerlei klachten zoals vochtophoping in de arm (lymfoedeem) en bewegingsbeperkingen na de behandeling te voorkomen.

Onderzoeker Sabrina Maaskant promoveert vandaag aan Maastricht University op een proefschrift over dit onderwerp.

In Nederland krijgen elk jaar meer dan 13.000 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. De kans om deze ziekte te krijgen ligt tussen de 12 à 13 procent.

Thema's

Door de jaren heen is de chirurgische behandeling van borstkanker steeds minder ingrijpend geworden. Het sparen van de okselklieren past in deze trend en is voor de patiënt belangrijk, omdat verwijdering van deze klieren leidt tot allerlei klachten zoals gevoelstoornissen, bewegingsbeperkingen, vochtophoping in de arm (lymfoedeem) en grotere gevoeligheid voor infecties.

Met de schildwachtklierprocedure kunnen dergelijke klachten in veel gevallen worden voorkomen. Dit is een procedure waarbij operatief wordt onderzocht of er tumorcellen in de schildwachtklier voorkomen, voordat de andere lymfeklieren worden aangetast.

Opsporen

Sabrina Maaskant laat onder andere zien dat sinds de introductie van de schildwachtklierprocedure aan het begin van de jaren ’90 de opsporing van kwaadaardige cellen in de oksel is toegenomen. Dit heeft echter ook geleid tot zogeheten 'stadiummigratie'. Dat wil zeggen dat bij meer patiënten minuscule uitzaaiingen, zogenaamde micrometastasen, werden gevonden.

Hierdoor worden deze vrouwen in een hoger, ernstiger, ziektestadium ingedeeld. Tussen 2003-2005 heeft dit geleid tot 10 procent meer vrouwen met de diagnose 'borstkanker met uitbreiding naar de oksel' ten opzichte van de periode 1994-1996.