Nieuws/Binnenland
1013198
Binnenland

Commissie VU start onderzoek werk Nijkamp

De Vrije Universiteit (VU) heeft vrijdag bekendgemaakt wie het oeuvre van professor Peter Nijkamp gaat onderzoeken. Dat zijn emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer, professor ontwikkelingseconomie Jan Willem Gunning en professor klinische epidemiologie Rick Grobbee.

Vraag bij het onderzoek is hoe Nijkamp, in zijn gehele oeuvre, omgaat met eerder gepubliceerd werk van hemzelf, van hemzelf samen met co-auteurs en van anderen. Het werk van Nijkamp omvat honderden publicaties.

De professor in de ruimtelijke economie, kwam begin januari in opspraak omdat hij zelfplagiaat zou hebben gepleegd. Aanleiding was ophef rond een proefschrift van een promovenda die Nijkamp tot voor kort begeleidde. Daarin zou sprake zijn geweest van zelfplagiaat van het werk van de promovenda zelf en van Nijkamp.

De promovenda en Nijkamp stelden dat ze volgens gangbare gebruiken in de wetenschap hebben gehandeld, maar de onderzoekscommissie die naar het proefschrift heeft gekeken, noemt het plagiaat.

Wetenschapsorganisatie KNAW gaat, op verzoek van de VU, kijken of het mogelijk is om meer duidelijkheid te scheppen over de grenzen tussen plagiaat en zelfcitatie.