Nieuws/Binnenland
1013213
Binnenland

Schultz: hogere snelheid A10 'beter motiveren'

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu gaat haar besluit om de maximumsnelheid op de A10-West te verhogen naar 100 kilometer per uur „beter motiveren”. Ze zei dat vrijdag in reactie op de vernietiging van haar besluit door de rechtbank in Amsterdam.

Schultz weet nog niet of ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Ze wijst erop dat de rechter nu „gelukkig” niet heeft bepaald dat de snelheid terug moet naar 80 kilometer per uur. „De rechter zegt: dit besluit had u beter moeten motiveren. Dat zullen we dus ook moeten doen.”

'Niet over normen'

Schultz: „Ik wil harder rijden waar het kan, zachter waar moet. We blijven altijd binnen de milieunormen. De discussie gaat ook niet over de normen, maar over de vraag of het besluit goed genoeg onderbouwd was. Daar moet ik op studeren.”

Ze vergeleek de beslissing met een eerder gerechtelijke uitspraak over de hogere snelheid op de A13 bij Rotterdam. Daar ging Schultz tegen in beroep en de nieuwe onderbouwing voor dat besluit is „bijna klaar”.

Opgetogen

n de Tweede Kamer reageren sommige partijen opgetogen over het besluit van de rechter. „Voor de tweede keer in korte tijd is de minister op de vingers getikt voor de snelheidsverhoging op de snelwegen rond de grote steden. Dit is echt een mijlpaal voor de grote steden en erg belangrijk voor de gezondheid van mensen die bij deze snelwegen wonen. De minister moet een nieuw besluit nemen over de snelheid op de A10-west en dit beter motiveren. Wat mij betreft gaat de snelheid terug naar 80 kilometer per uur”, aldus Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Stientje van Veldhoven (D66) zegt: „Het is goed nieuws voor Amsterdammers dat de rechter hun gezondheid voorop zet. Een hogere maximumsnelheid blijkt hier niet goed te werken tegen files en zorgt voor meer schadelijke stoffen. Hopelijk is dit een stevig signaal voor de minister om de snelheid alleen te verhogen als vast staat dat de gezondheid van omwonenden niet in gevaar komt.”