Nieuws/Binnenland
1013220
Binnenland

Groningers verzamelen zich in Loppersum

Een tiental Groningers wacht vrijdag aan het begin van de middag in Loppersum de komst van minister Kamp af. Die vertrok na het middaguur naar Loppersum om zijn besluit over de toekomst van de gaswinning toe te lichten.

Actievoerders verzamelen zich bij de hekken die voor het gemeentehuis staan. Die zijn daar geplaatst om de Groningers op afstand te houden bij aankomst van de minister. „Er is natuurlijk veel aandacht van bewoners en pers en we willen ervoor zorgen dat alles goed verloopt”, zegt een woordvoerder van de gemeente. John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen staat ook bij het hek. „Kom maar hier met die post”, roept hij door wat hij zijn „roeptoeter” noemt als de koeriersdienst van het Rijk arriveert.

Lanting probeerde eerder het hermetisch afgesloten gemeentehuis binnen te komen, maar zonder succes. „Ik probeer het straks weer.” Een van de actievoersters draagt een bord met daarop 'Ik rouw om Groningen'. Aan het bord hangt een kleine doodskist. „Om Kamp in te persen”, zegt ze. De sfeer is verder gemoedelijk.

Zo'n tien politieagenten en veiligheidsmensen houden een oogje in het zeil. De pers is massaal aanwezig. Kamp gaat als hij is aangekomen eerst in gesprek met negen burgemeesters van gemeenten in het aardbevingsgebied om ze van zijn besluit op de hoogte te stellen. Om half 5 geeft hij een persconferentie die volgens een woordvoerder van de gemeente live wordt uitgezonden bij de NOS en op RTV Noord.