Nieuws/Binnenland
1013223
Binnenland

Onderzoek 'dwaling' duurt nog maanden

Het onderzoek in hoger beroep naar de mogelijke gerechtelijke dwaling in de zaak rond de zogenoemde Zes van Breda, gaat zeker nog maanden duren. Er moeten onder meer nog tal van getuigen worden gehoord, zo bleek vrijdag bij het gerechtshof in Den Haag.

De aanklager in hoger beroep twijfelde er zelfs openlijk aan of er voor het einde van dit jaar een uitspraak valt te verwachten. „Ik hoop dat de zaak voor het einde van het jaar is afgedaan, maar ik zou mijn geld daar niet op inzetten.”

De zaak draait om de moord op de 56-jarige Chinese Oma Mok, in 1994 in Breda. Daarvoor werden zes verdachten veroordeeld, maar onderzoek in de afgelopen jaren heeft sterke twijfels doen rijzen of dat wel terecht was. Alles wijst op een nieuwe rechterlijke dwaling.

Toch is wat het Openbaar Minsterie (OM) betreft nog lang niet zeker of het herzieningsproces ook in vrijspraken eindigt, bleek eerder al in het nieuwe hoger beroep. Recent blijken zich twee getuigen te hebben gemeld die over een of meerdere verdachten belastende verklaringen zouden afleggen. Over één getuige bestaat twijfel of deze gezien zijn ziekte wel een betrouwbare getuigenis kan afleggen. Het hof beslist vrijdagmiddag of deze getuigen moeten worden gehoord.

De drie vrouwelijke verdachten hebben destijds een bekennende verklaring afgelegd. De advocaten en het Openbaar Ministerie willen nog een deskundige horen over het afleggen van een valse bekentenis. Mogelijk wordt dat een Engelstalige deskundige. Dat zou nog meer vertraging van het onderzoek betekenen, omdat dan delen van het dossier in het Engels moeten worden vertaald.