Nieuws/Binnenland
1013241
Binnenland

Oplosbare stent lijkt goed idee

Cardiologen kunnen sinds kort na het dotteren een stent plaatsen die het lichaam na een paar jaar weer oplost. Het bloedvat is dan weer helemaal hersteld.

Tenminste, dat is het idee. Maar zorgen deze oplosbare stents ook echt voor betere doorbloeding van de hartspier dan de gangbare stents van metaal? Interventie-cardioloog bij VUmc Paul Knaapen zoekt met een beurs van de Hartstichting antwoord op deze vraag.

''Het idee achter de oplosbare stents is goed'', vertelt Knaapen. ''Omdat het lichaam de stent langzaam oplost, wordt het bloedvat weer buigzaam, en kan het weer uitzetten en samenknijpen. Daardoor is de doorbloeding van het hart mogelijk beter dan bij de stents die cardiologen tegenwoordig meestal gebruiken.'' De huidige stents zijn van metaal, en veranderen dus permanent de functie van het bloedvat.

De fabrikant van de oplosbare stents heeft de verplichte veiligheidstesten goed doorlopen, dus cardiologen mogen ze nu gebruiken. Toch doen ze dat nog niet op grote schaal. Want het is nog niet zeker hoe de doorbloeding van de hartspier op langere termijn is met deze stents.

Onderzoek

Met een beurs van de Hartstichting gaat Knaapen dat uitzoeken. Hij gaat de komende jaren zestig patiënten onderzoeken die een dotterbehandeling moeten ondergaan, omdat bij hen een bloedvat is vernauwd die het hart van bloed voorziet. Hierdoor hebben ze pijn op de borst bij bijvoorbeeld sporten of heftige emoties.

De helft van de patiënten krijgt een gangbare stent van metaal, de anderen een oplosbare stent. Knaapen beoordeelt de doorbloeding van de hartspier na 1 maand, 1 jaar en na 3 jaar. Hij doet dat met een PET-scan, een speciaal soort scan die exact kan meten hoeveel bloed er per minuut door een bloedvat stroomt. Na 3 jaar bekijkt hij bovendien bij alle patiënten het behandelde bloedvat van binnen met een dun, flexibel buisje. Als de doorbloeding na 3 jaar beter is met de oplosbare stent, en het bloedvat ziet er goed uit van binnen, dan kunnen deze nieuwe stents een goed alternatief worden voor de huidige metalen stents.