Nieuws/Binnenland
1013246
Binnenland

Kamp: ministerraad heeft besluit genomen

Het kabinet is het eens over de toekomst van de gaswinning in Groningen. De ministerraad heeft daar vrijdag een besluit over genomen, zei minister Henk Kamp vrijdag, voor hij in de auto stapte om het besluit in Groningen bekend te maken.

Kamp wilde inhoudelijk niets zeggen. Voor aanvang van de ministerraad werd verwacht dat het kabinet zou gaan besluiten om minder gas te winnen en geld beschikbaar te stellen voor compensatie aan de gedupeerden van de aardschokken. Of het kabinet dat inderdaad heeft besloten, wilde Kamp niet bevestigen, omdat hij het „gepast” vindt dat de Groningers het nieuws als eerste horen.

Bronnen meldden eerder aan de Telegraaf dat het kabinet van plan is om complete aardgasputten te sluiten. Het gaat om winningspunten in gebieden die het zwaarst door aardbevingen worden getroffen.

Loppersum zou een van de gemeenten zijn waar op sommige plekken volledig gestopt wordt met het oppompen van aardgas.

Aardschokken

Kamp geeft om 16.30 uur een persconferentie in het Groningse Loppersum, midden in het gebied dat de afgelopen tijd het zwaarst is getroffen door aardschokken die het gevolg zijn van decennia gaswinning. Bij de persconferentie zijn ook de commissaris van de Koning Max van den Berg aanwezig, burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en NAM-directeur Bart van de Leemput.

De verwachting is dat het kabinet de gaskraan in Groningen gedeeltelijk zal dichtdraaien en geld vrijmaakt voor compensatie aan gedupeerden in de provincie. Bronnen op het Binnenhof meldden het ANP donderdag dat Kamp de gaswinning dit en volgend jaar wil maximeren op 42,5 miljard kuub gas. Samen met de extra uitgaven voor compensatie zou dat leiden tot een strop van ongeveer 840 miljoen euro voor de schatkist.